Lähikoulu
Nurmijärven hajanainen yhdyskuntarakenne on samanaikaisesti vahvuus ja heikkous. Meillä on kolme isompaa taajamaa, yksi vähän pienempi taajama sekä iso joukko kyliä. Palvelutasot vaihtelevat taajamien ja kylien välillä. Kolmessa suurimmassa taajamassa palvelut ovat kattavimpia, vaikka eivät niidenkään välillä täysin samanlaisia. Kylissä palvelutarjonta on sitten ihan eri tasolla. Osassa kylistä löytyy päiväkoti ja koulu, osassa vain koulu, osassa ei sitäkään. Jokainen haja-asutusalueelle muuttava ymmärtää ja hyväksyy sen, että palvelutarjonta oman kylän alueella ei ole verrattavissa taajamien tarjontaan. On kuitenkin yksi palvelu, josta meidän tulisi pitää mahdollisimman pitkälle kiinni: lähikoulu kaikille alakoululaisille.
Lähikoulun merkitys on suuri niin taajamissa asuville kuin kylissä asuville. Päättyvällä valtuustokaudella nähtiin esitys alakoulun lakkauttamisesta kunnan toiseksi suurimmasta taajamasta. Ajatus jäi onneksi vain esityksen tasolle. Palveluverkkopäätöksen valmistelun yhteydessä esitettiin erilaisia ennusteita lapsimäärän kehityksestä. Osa niistä oli inhorealistisia ja lähestyi tulevaa siitä näkökulmasta, että kaikkein huonoimmat arviot toteutuvat. Osassa oli hivenen enemmän toivoa, mutta niidenkin mukaan palveluverkon supistamistarpeet tulevat olemaan merkittäviä. Onneksi todellisuuden ei tarvitse näyttää siltä, mitä nuo huonot tai hivenen toivoa sisältävät ennusteet näyttivät. Me voimme vaikuttaa asiaan esimerkiksi alueiden tasapuolisella kehityksellä. Aiheesta löytyy erillinen blogi, jossa kerron näkemyksiäni siitä.
Koulujen lakkauttamistarve ei ole luonnonlaki, jota ei voida millään estää. Meillä on lukuisia syitä pitää yllä nykyistä kouluverkkoa ja täydentää sitä eniten kasvavien alueiden osalta. Esimerkiksi pienemmät koulut pystyvät ottamaan vastaan nykyistä isomman oppilasjoukon ilman merkittäviä lisäinvestointeja. Rajakustannus uudelle oppilaalle on maltillinen, kun siihen kuuluvat vain oppimateriaalin kustannukset. Samalla kiinteiden kustannusten määrä oppilasta kohden laskee. Olemme kuluvalla valtuustokaudella sopineet, että koulun oppilasmäärän laskiessa lähelle lakkauttamisen perusteiksi katsottavia rajoja, käynnistetään selvitys koulun tulevaisuudesta. Tuossa selvityksessä päämäärän täytyy olla hakea ratkaisuja, joilla laskeva oppilasmäärä käännetään kasvuun. Tuon päämäärän tavoittelemiseen tarvitaan yhteistyötä myös alueen asukkaiden kanssa. Esimerkiksi tonttitarjontaa lisäämällä voidaan tilannetta kääntää.
Lähikoulu alakoululaisille on kuntamme sloganin arvoinen asia, Nurmijärvi on ilmiö, siihen ilmiöön kuuluu myös turvallinen ja kohtuullinen koulutie kuntamme lapsille. Tämän eteen olen tehnyt töitä päättyvällä valtuustokaudella, samaa työtä lupaan jatkaa myös alkavalla kaudella, mikäli tulen valituksi jatkokaudelle.