Laadukas vapaa-aika

Laadukas vapaa-aika on käsitteenä aika haastava, se nimittäin tarkoittaa melko erilaisia asioita yksittäiselle ihmiselle. Jollekin laadukkaaseen vapaa-aikaan ei tarvita kuin sohvankulma ja hyvä kirja, toinen taas hakee laatua vaikkapa ekstreemiurheilusta. Näiden jonkinlaisten ääripäiden väliin mahtuu valtava määrä vaihtoehtoja. Siksi aina ajoittain käydään keskustelua siitä, mikä on kunnan vastuu vapaa-ajan palvelujen järjestäjänä. Pitääkö olla kaikille kaikkea vai ei kenellekään mitään?

Sanomatta lienee selvää, että kaikille ei voida kaikkea järjestää, mutta ajatus kunnan rahojen säästämisestä karsimalla vapaa-ajan toiminnot pois, on lopulta kallis. Mikäli me kaikki makaisimme kotona, emmekä käyttäisi lantinkaan edestä kunnan järjestämiä tai mahdollistamia palveluita, nousisivat SOTE menot ihan uuteen ulottuvuuteen. Ihminen on laaja-alainen kokonaisuus ja meidän hyvinvointimme koostuu monista osa-alueista. Laadukkaat vapaa-ajan palvelut eivät tietysti ole automaatti, jolla kaikki saadaan kuntoon, mutta on niillä merkittävä osuus ennaltaehkäisyssä. Siksi kunnan kannattaa käyttää niihin investoimiseen ja ylläpitämiseen resursseja.

Kirjoitin blogissa Alueiden tasapuolinen kehitys siitä, miten meillä ei ole mahdollista rakentaa kaikista taajamista ja kylistä identtisiä. Tämä koskee luonnollisesti myös vapaa-ajan palveluita. On kuitenkin tärkeää, että sopiva repertuaari erilaisia palveluita on tavoitettavissa. Välillä kuuluu äänenpainoja siihen suuntaan, että esimerkiksi kirjastopalveluista voitaisiin karsia reilusti tai jopa luopua kokonaan. Tällainen ajatuskulku on lyhytnäköistä, eikä palvele kuntalaisia. Kirjaston merkitys esimerkiksi kouluille on iso, ne palvelevat laajasti monen ikäisiä nurmijärveläisiä, ne ovat luomassa ja ylläpitämässä henkistä hyvinvointia.

Liikuntapalveluilla on myös iso merkitys hyvinvoinnille. Meillä on päätaajamissa hyvin erilaisia palveluita liikuntaan liittyen. Klaukkalassa on jäähalleja, urheiluhalleja, kuntoportaat ja tasokas urheilukenttä, Kirkonkylällä on Taaborinvuori museoineen ja ulkolavoineen, erinomainen tekojää sekä urheilukenttä ja upea ulkoilureitti Myllykosken kupeessa, Rajamäessä on kunnan ainoa uimahalli, tekonurmi jalkapalloilijoille sekä valtavan hyvät lenkkimaastot niin lämpimää kuin kylmää vuodenaikaa ajatellen. Näistä palveluista meidän kannattaa pitää kiinni ja myös kehittää edelleen. Kylissä vapaa-ajan palvelut ovat vähäisempiä, mutta sitäkin arvokkaampia. Esimerkiksi koulujen liikuntasalien käyttöasteet ovat korkeita. Kylissä laadukasta vapaa-aikaa mahdollistaa myös kaunis ympäristö, joka on osalle meistä erityisen tärkeä hyvinvoinnin lähde.

Klaukkalassa meillä on yksi ylpeydenaihe, jota odotettiin pitkään ja nyt odotamme pääsevämme sitä taas käyttämään, Monikko toi jotain aivan uutta Nurmijärvelle. Monikon käyttöä olisi syytä tehostaa siten, että päiväsaikaan tiloissa, joissa ei ole vapaa-ajan palveluilla toimintaa, olisi koulujen toimintaa. Muutenkin meillä pitää jatkossa huolehtia olemassa olevien tilojen mahdollisimman korkeasta käyttöasteesta. Liikuntatiloissa käyttöasteet ovat melkein ympäri vuoden korkealla, myös muiden tilojen monipuolisempaa käyttöä täytyy selvittää ja tukea. Uusiin mittaviin investointeihin meillä ei nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ole juurikaan mahdollisuuksia. Olemassa olevista rakennuksista täytyy pitää hyvää huolta, jotta ne tuottavat iloa ja hyvinvointia pitkään meille kuntalaisille. Ei uimahallin, jäähallin tai kirjaston menestystä pidä tarkkailla tuloslaskelman kautta. Niillä on tutkitusti vaikutusta talouteen, myönteisellä tavalla! Hyvinvoivat kuntalaiset tarvitsevat vähemmän terveyspalveluja, ennalta ehkäisevä työ on aina halvempaa kuin jälkien korjaaminen, olipa sitten kyse fyyisestä tai henkisestä terveydestä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *